EnergIQ is een (op)voedingsplatform van Scolarest

Duurzaam leven doe je niet alleen door bewust te eten, maar ook door zo weinig mogelijk eten weg te gooien. Eet je dat laatste potje yoghurt op, ook al is de datum verstreken? Hoe lang kan je conserven bewaren? En kan je ziek worden van muffe ontbijtgranen? Alle antwoorden vind je hier!

Producenten zijn wettelijk verplicht om een houdbaarheidsdatum op hun producten te vermelden. Zo weet je als consument hoe lang je iets kan bewaren en tot wanneer je iets kan opeten zonder ziek te worden. Gooi dus niet te snel eten weg en kijk eerst even naar de datum die op de verpakking staat.

De houdbaarheidsdatum kan op twee manieren vermeld staan: “ten minste houdbaar tot” of “te gebruiken tot”.

Ten minste houdbaar tot

Deze datum vind je vooral terug op producten die langer houdbaar zijn, zoals droge pasta, conserven, bokalen… De datum die vermeld staat, is de datum van ‘minimale houdbaarheid’. Dit wil zeggen dat de fabrikant na die datum de kwaliteit niet meer garandeert. De smaak, geur of kleur kan anders zijn, maar dat betekent niet dat je ziek wordt door het op te eten. Controleer eerst en vooral of de verpakking nog intact is. Proef of ruik daarna om zeker te zijn of het nog eetbaar is. Twijfel je, gooi het dan weg.

Te gebruiken tot

Hiermee duidt de producent de ‘uiterste consumptiedatum’ aan. Dit wordt gebruikt voor voedingsmiddelen die minder lang houdbaar zijn, zoals vlees, vis, salades, kant-en-klare maaltijden, verse zuivel… Deze producten moet je meestal in de koelkast bewaren. Is de datum verstreken, dan mag je deze producten niet meer opeten. Ze kunnen bedorven zijn, ook al zie je dat niet altijd meteen.

Zorg jij ook mee voor onze aarde? Controleer dan altijd de houdbaarheidsdatum vooraleer je iets weggooit. Want door minder eten te verspillen, draag ook jij je steentje bij!