EnergIQ is een (op)voedingsplatform van Scolarest

We leren op school dat 21 juni de langste dag van het jaar is. Heb je je al eens afgevraagd hoe dit komt? We leggen het je vandaag allemaal uit.

21 juni is de start van de astronomische zomer. Dit betekent dat op deze dag de zon het vroegst opkomt en het laatst weer onder gaat. Op die dag staat de zon het hoogst aan de hemel. In het noorden, bijvoorbeeld in Noorwegen en Zweden, gaat de zon zelfs helemaal niet onder. Vanaf 22 juni worden de dagen weer korter. Gelukkig merken we dit pas vanaf de herfstmaanden.

Wist je dat?

Maar wist je dat de langste dag van het jaar niet altijd op 21 juni valt? Zo kan de zon bijvoorbeeld wat eerder opkomen op 20 juni dan op 21 juni. Alleen is het verschil zo klein dat het ons eigenlijk niet opvalt. Daarnaast is het ook te zien of de zon die dag schijnt. Een bewolkte dag lijkt al snel korter dan een stralende zomerdag.

Dit geldt ook voor 21 december, het begin van de astronomische winter. Dan staat de zon het laagst aan de hemel. Volgens de schoolboeken is dit de kortste dag van het jaar, maar soms kan dit ook 22 of zelfs 23 december zijn. Het hangt allemaal af van de stand van de zon, die per jaar wel wat verschilt.

Omdat het verschil zo klein is, houden we het allemaal bij 21 juni of 21 december om het begin van de zomer of winter aan te duiden. Maar nu heb jij wel geleerd dat dit niet altijd juist is!