EnergiQ is a dietary education platform

Geen leven zonder water. Je zorgt er dan ook maar beter voor dat je voldoende water drinkt. Zo droogt je lichaam niet uit en blijven je hersenen fris. Je kan je beter concentreren en voelt je ook fysiek in vorm. Maar wat als het water op is… of niet drinkbaar? 

Aandacht voor Wereldwaterdag

Op 22 maart is het Wereldwaterdag. Dan schenken we extra aandacht aan het belang van water voor onze aarde en de mens. Het is ook hét moment om problemen zoals watervervuiling, waterschaarste en waterverspilling aan te kaarten. Door de warme zomers moeten we hier bij ons al spaarzaam omspringen met grondwater. In de zuidelijke landen is de situatie nog een stuk erger. En wist je dat ongeveer 2,2 miljard mensen leven zonder toegang tot veilig drinkwater? Genoeg redenen om daar even bij stil te staan en actie te ondernemen. Iedereen heeft tenslotte recht op zuiver water!

Als je meer wil weten over Wereldwaterdag, een initiatief van de Verenigde Naties, kijk dan zeker eens op hun website (https://www.un.org/en/observances/water-day). Je vindt er massa’s interessante cijfers over hoe het in de wereld gesteld is met het drinkwater, de waterhygiëne, het afvalwater enz. De moeite om te checken!

Tips tegen waterverspilling

Dat we zuinig op ons water moeten zijn, spreekt voor zich. Water is schaars en duur. We geven je daarom hier enkele eenvoudige tips om zelf thuis waterverspilling te voorkomen.

 • Neem een douche. Een douche verbruikt 60 liter water (en zelfs maar 20 liter als je tijdens het zepen de kraan dichtdraait!). Een bad tot wel 200 liter…
 • Draai de kraan toe tijdens het tandenpoetsen.
 • Drink kraantjeswater. Vul een kan met water en bewaar die in de koelkast.
 • Zet de vaatwasser pas aan als die helemaal vol is. En spoel de borden niet eerst af!
 • Hergebruik water zoveel als je kan (bv. het water om groenten te kuisen, kan perfect dienen om de planten te gieten).

Wist je dat?

Tot slot nog dit: dat je lichaam voor ongeveer 65 procent uit water bestaat, wist je wellicht al. Maar ken je deze waterweetjes?

 • Onze planeet is voor 70% bedekt met water. Slechts 3% daarvan is zoet water.
 • Je tanden en kiezen bestaan voor 10% uit water. Als je al het water van de wereld in een literfles zou stoppen, is het beschikbare zoete water gelijk aan 1 eetlepel water.
 • Bevroren water is 9% lichter dan vloeibaar water. Daarom drijft ijs op water.
 • Een mens drinkt in zijn hele leven gemiddeld 75.000 liter water. 10% daarvan is gewoon kraanwater. De rest is thee, limonade, koffie enz.
 • Per keer dat je de wc doortrekt spoel je 8 tot 10 liter water weg. Als je een waterbesparende wcknop gebruikt na het plassen, is dat maar 2 of 3 liter per keer.
 • Een olifant kan water ruiken op een afstand van 4,8 kilometer.