EnergiQ is a dietary education platform

Wat moet je dagelijks eten om een goeie voorraad vitamientjes op te bouwen? Volstaat een versgeperste appelsien bij het ontbijt, ’s middags een bord broccoli en een appel als vieruurtje? En hoe hou je het een hele week yummie? Enkele tips.

Check ORAC

Check ORAC

Een handige leidraad bij het samenstellen van een vitaminerijk menu is de ORAC-tabel. Deze lijst geeft de antioxidantwaarde van een rist groenten, fruit, fruitsappen, kruiden, noten en peulvruchten. Zo zie je dat gemalen kruidnagel een ORAC-waarde heeft van 290283 mmol TE/100 g, terwijl verse peterselie ‘slechts’ 1301 haalt. Braambessen behoren met 5905 mmol TE/100 g tot de fruittoppers. Bij de groenten is de artisjok een heuse antioxidantbom (6552 mmol TE/100 g), op de voet gevolgd door... knoflook. Het spreekt voor zich dat al deze voedingsmiddelen die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen (slechte stoffen in de lucht), ook vol vitaminen zitten.

Een voorbeeld

Natuurlijk moet je niet de hele dag op een teentje look zitten knabbelen om gezond te eten. Door slim groenten en fruit te combineren hou je het ook lekker afwisselend. Een voorbeeld van hoe je zo aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 5000 ORAC-units komt? Eet bij je ontbijt een kiwi (40 g, ORAC 360) en drink sinaasappelsap (200 ml, ORAC 1400). Neem voor de lunch een gevulde peper (80 g, ORAC 640) met een Gala appel als dessert (50 g, ORAC 1400). Voor het diner: een slaatje van broccoli en bloemkool (ORAC 1200). En voilà, je bent 5000 punten én een pak vitaminen rijker.

Meer weten over vitaminen en oxidanten, wat ze doen en waar je ze vindt? Je juf of meester vertelt je er graag alles over.