EnergiQ is a dietary education platform

Zoals we in de voedselpiramide kunnen zien, hebben groenten en fruit een zeer belangrijke plaats. Het wordt aanbevolen om minstens 5 porties per dag te eten. En dit is gemakkelijk te verklaren: ze bevatten vitaminen die je lichaam nodig heeft om gezond te zijn. Natuurlijk kunnen we ook het voedsel analyseren dat je zoveel vitaminen zal brengen als mogelijk. Zo kunnen we een soort van superhelden bepalen onder de groenten en fruit. Er bestaat een ORAC-tabel die je zal helpen hen te herkennen.

ORAC staat voor l’Oxygen Radical Absorbance Capacity. Wanneer je ademt, absorbeer je zuurstof. Zuurstof is essentieel voor de mens om te leven. Het kleine probleem is dat zuurstof ook een beetje slecht is voor het lichaam (vanwege vrije radicalen). Sommige voedingsmiddelen kunnen ons helpen ons te verdedigen en maken een soort schild aan tegen de slechte stoffen in zuurstof. In de ORAC-tabel worden levensmiddelen geclassificeerd op basis van hun antioxidantgehalte. Als een levensmiddel meer antioxidanten bevat, betekent dit dat het ons beter beschermt tegen de vrije radicalen in zuurstof.

Vrije radicalen kort uitgelegd: vrije radicalen zijn agressieve stoffen (aanwezig in zuurstof). Zodra we lucht inademen, vindt er een chemische plaats reactie in ons lichaam. Dit kan slecht zijn (te veel). Daarom maakt ons lichaam antioxidanten aan. Het afweersysteem van antioxidanten in ons eigen lichaam is alleen niet in staat om om te gaan met alle agressievie stoffen. Door het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, kan ons lichaam aanvallen van vrije radicalen beter weerstaan en kleine schilden aanmaken!