EnergiQ is a dietary education platform

Oké, als je net wakker bent, heb je misschien niet meteen veel zin in een boterham met beleg of een kommetje muesli met yoghurt. En toch maak je maar beter tijd voor je ontbijt...

Wakker in de klas

Wakker in de klas

Is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag? Even googelen maakt niet meteen veel duidelijk. Toch zeggen de meeste wetenschappers dat je ’s morgens beter een boterham en een stukje fruit eet met een glas melk of potje yoghurt erbij. Logisch eigenlijk: met iets voedzaams achter de kiezen heb je de energie om – minstens tot de eerste speeltijd – wakker te blijven in de klas.

Trouwens: gezond ontbijten kan best lekker zijn en kost je echt niet veel tijd. Hier vind je alvast enkele tips om ’s morgens in enkele happen de broodnodige vezels (tegen de honger), koolhydraten (voor je energie) en eiwitten binnen te krijgen:

  • Maak een smoothie met yoghurt, appel en bosbessen of ander fruit. Lekker én handig, want je kan je beker makkelijk meenemen op de bus of trein.
  • Geen fan van de boterham? Smeer dan eens een sneetje met plattekaas en leg er aardbeien op. Roer desnoods wat honing door de plattekaas als je het liever wat zoeter hebt.
  • Trakteer jezelf op een bord havermout, met schijfjes banaan en wat nootjes. Héérlijk!
  • Je kan ook de avond vooraf al je ontbijt (laten) klaarmaken! Dan heb je je granolareep met yoghurt, havermoutmuffin of chiapudding maar uit de koelkast te nemen. 
  • Eet een appel – da’s een superbron van vezels en snelwerkende koolhydraten. Nog een glas melk of een potje yoghurt en klaar!

Heb jij nog meer tips? Vraag je juf of meester een ontbijt voor de hele klas te organiseren. Zo kan iedereen zijn ontbijtideeën met elkaar delen.